DUBROVNIK

Povijest grada Dubrovnika seže u sedmo stoljeće , kada je prvo naselje osnovano na malom pustom stjenovitom otoku zvanom Laus, što na grčkom znači litica.

Otočić, odvojen uskim morskim prolazom, pružio im je veću sigurnost i omogućio lakšu obranu. U sedmom stoljeću, bježeći od Slavena i Avara, naselje su proširili izbjeglice iz grada Epidaurum, koji se nalazio na području današnjeg Cavtata. I danas se ostaci Epidaura mogu vidjeti pod morem. Kasnije je nasuprot Lausa nastalo naselje na obali, u hrastovoj šumici (šuma, uglavnom od hrasta, malog hrasta), pa je dobilo slavensko ime Dubrovnik, koje je prevladalo nad rimskim imenom Ragusa. Današnji Stradun, glavna ulica, nekadašnji je morski prolaz između otoka i kopna! Dubrovnik se razvio u bogatu republiku. Često se govori da je Dubrovačka Republika bila jedna od najnaprednijih malih pomorskih republika svih vremena.

The ancient wall of the fortress in Dubrovnik city on Adriatic sea, Croatia

Dubrovačke zidine glavna su značajka Grada; pogled koji oduzima dah i ima značajnu povijesnu vrijednost. Posjet zidinama danas je još zanimljiviji jer posjetitelji mogu obilaziti zidove uz višejezično vodstvo pamćenjem reprodukcije zvukova zanimljivosti i povijesti mjesta koja prolaze.

Pomorski muzej i akvarij još su jedna od značajki Pomorskog grada. Odvojite malo vremena i pogledajte dio zanimljive povijesti Dubrovnika kroz zbirku brodskog inventara, maketa brodova, kipova i slika. A obilazak Akvarija u istoj tihoj kamenoj utrobi tvrđave sv. Ivana događaj je za pamćenje!

Panoramic view of Lokrum Island Dalmatian Coast of Adriatic Sea in Dubrovnik. Blue sea with white yachts, beautiful landscape, aerial view, Dubrovnik, Croatia

Otok Lokrum proglašen je posebnim rezervatom šumske vegetacije 1976. godine. Od stare dubrovačke luke udaljen je samo nekoliko minuta vožnje brodom, vidljiv na gotovo svim slikama i razglednicama Dubrovnika , a danas je vrijedna oaza zelenila i mira. Ljepotu, raznolikost i mirise mediteranskog bilja doživjet ćete upravo na Lokrumu! Spoji se s prirodom i iskoristi ovu milost. Brod do Lokruma polazi iz stare gradske luke svakih pola sata.

Dubrovačka ljekarna prva je ljekarna na Balkanu i druga ljekarna u Europi! Riječ je o spomeniku velike vrijednosti, očuvanom namještaju i apotekarskom posuđu i priboru, i svakako mjestu koje vrijedi posjetiti.

Folklorni ansambl Linđo osnovan je prije više od 40 godina. Raznolik program pjesama i plesova u kostimima iz cijele Hrvatske dovoljan je razlog da si priuštite večer užitka u hrvatskom folkloru. Nagrada je zaigrana mladost koja ljubav prema našim običajima pokazuje plesom i pjesmom. Dugi pljesak kojim ih oduševljava publika nagrađuje, pozivi na bis pokazuju da oni uvijek znaju i mogu “zapaliti” publiku!